Er din brændeovn beskidt? Sådan rengøres en brændeovn hurtigt

Udover at være en fantastisk varmekilde, så er en brændeovn også et møbel. Derfor skal brændeovnen vedligeholdes løbende, og det kræver rengøring både udvendig og indvendig. Dette kan lyde som en uoverskuelig opgave, men det er faktisk ret simpelt og kræver ikke meget tid. I dette korte blog opslag, vil vi fortælle om hvordan en brændeovn rengøres.

Sådan rengøres en brændeovn udvendig

På den udvendige rengøring er der særligt fokus på overfladen. Den skal til tider børstes af, og her kan du blot bruge en kost eller en fnugfri tør klud - BRUG IKKE en fugtig klud, da det kan give rust på brændeovnen. Hvis brændeovnens overflade har fået pletter, eller er blevet beskadiget så skal du blot spraye den lidt med en sort brændeovns maling. 

Find brændeovn maling her -> brændeovns maling

Når du har malet din brændeovn, så er det vigtigt du ikke benytter den i op til et døgn efter, da malingen skal have lov at tørre, før der tændes op igen. Malingen på overfladen vil give lidt røg og lugt, så sørg for at lufte ud mens dette står på. Røgen er ikke sundhedsskadelig trods den grimme lugt. 

Er der kommet rust eller pletter på din brændeovn, så skal du benytte dig af en rustfjerner. Dette kan blot være en WD-40 som kan findes i byggemarkederne, eller på nogle tankstationer.

Sådan rengøres en brændeovn indvendig

Det sker at din brændeovn soder, og derfor at det vigtigt at du vedligeholder den indvendig. Du kan fjerne sod på brændeovnsglas ved at benytte en glasrens, som du kan påføre når glasset er koldt. Find glasrens her -> glasrens

Er der kommet meget slem tilsodning, så skal du benytte en stærkere ting som fx tredobbelt salmiakspiritus. 

Selve den indvendige ovn skal renses for sod, og som tommelfingerregel så mindst 1 gang om året. Her skal du løfte røgvenderpladen ud af ovnen, for at børste den ren eller støvsuge den med en askestøvsuger. Find en askestøvsuger her -> denne askestøvsuger kommer med et specielt mundstykke, som er tilpasset til rengøring af brændeovne. Brug også askestøvsugeren til at rense resten af ovnen for aske og sod. HUSK at brændeovnen skal være kold, når den rengøres. 


Har din brændeovn en askeskuffe, så skal den tømmes i en askespand regelmæssigt. Her skal det opbevares indtil alle gløder er væk. Asken kan IKKE bruges til gødning, og derfor skal den smides ud sammen med husholdningsaffaldet. Find en askespand her -> askespand