Er min brændeovn for gammel?

Verden har ændret sig meget de sidste 20 år, og det betyder også at brændeovne har udviklet sig meget. Der er blevet udviklet en lang række ting på de nyere brændeovne, som gør dem bedre for miljøet.

Det er derfor en god ide, at udskifte din gamle brændeovn med en ny, og det er faktisk også blevet lovpligtigt. 

Fra den 1. august 2021 er der indført nye miljøregler, så husejere skal udskifte eller helt skrotte de brændeovne og pejseindsatser, som der er produceret før 1. januar 2003. Så er din brændeovn produceret før 1. januar 2003, så er den altså blevet for gammel.

Men hvad hvis jeg ikke kender alderen på brændeovnen? 

Når du køber en køber en ny bolig med brændeovn eller pejseindsats, så bør det afklares, hvornår den er produceret. Måske har sælger stadigvæk en faktura på købet.

Men står du i en situation hvor du ikke ved hvor gammel din brændeovn eller pejseindsats er, så kan din skorstensfejer måske tage et kig og fortælle hvor gammel den er. Du kan også prøve at sende et billede til os her på Netpejsen, så kan vi prøve at hjælpe. 

Undtagelser

Nogle få brændeovne er undtaget fra de nye regler her. Det gælder blandt andet gamle antikke brændeovne, som er produceret før 1920 og indmurede pejseindsatse, hvor det vil medføre væsentlige konstruktionsmæssige ændringer omkring fyringsanlægget, kakkelovne og åbne ildsteder/pejse.